Harder Better Faster Stronger / Ramen People na Czystej

maja 12, 2018 KochamJesc 0 Comments


Po zeszłorocznym otwarciu Ramen People szybko okazało się, że ilość chętnych na japoński przysmak trochę przerasta metraż jakim dysponuje kameralny lokal na Dajworze. Kwestią czasu było pojawienie się jego większej siostry na ulicy Czystej 8, raptem pięć minut drogi od Teatru Bagatela. Wnętrze nowej ramenowni jest przestronne, utrzymane w minimalistycznym stylu. Na ścianach pudrowy róż i złoto, mnóstwo zieleni. Lokal ma też uroczy ogródek na wewnętrznym dziedzińcu, ze stolikami na przeszklonej podłodze, gdzie klienci będą mogli zjeść lunch rozkoszując się zapachem kwitnącej roślinności. Miejsca tym razem raczej nie powinno dla nikogo zabraknąć.

Zanim nowa ramenownia nabrała realnych kształtów, jej właścicielka Dominika wybrała się do Japonii, z której powróciła z nowymi recepturami i certyfikatem uzyskanym w szkole ramenu.
Większa powierzchnia to oczywiście nie jedyna różnica pomiędzy lokalami. W nowym Ramen People znajdzie w karcie osiem ramenów, w tym między innymi curry ramen (długo gotowany wywar wieprzowy z curry, marynowanym jajkiem, masłem, boczkiem chashu, marynowanymi na słodko shitake, nori i warzywami), spicy char siu (wieprzowo-drobiowy bulion z karkówką char siu, marynowanym jajkiem, menmą, kimchi z kiełków, olejem chili) czy wegański inari miso ramen (bulion na paście miso, smażone na słodko inari tofu, świeży imbir, pieczarki, por, nori). Oczywiście wszystkie dania serwowane są z makaronem, który nawet po dłużej kąpieli w gorącym bulionie zachowuje idealną sprężystość.

Wśród przystawek nie zabraknie kimchi, marynowanych na słodko grzybów (palce lizać!), czy pysznego tatara z łososia serwowanego z nori.

Ramen shop na Czystej zaprasza najprawdopodobniej już w nadchodzącym tygodniu, a więcej informacji pojawi się na stronie Ramen People.



Możesz zajrzeć też tutaj

0 komentarze: